Kyrkan

 

Kyrkan ligger vacker vid Tävelsåssjön och nära till förskolan/skolan. Vi tillhör södra området i Växjö pastorat.

Vi har gudstjänster tillsammans med Vederslöv, Kalvsvik och Teleborgs kyrkor. Barn och vuxenkörer är tillsammans med Vederslöv och Kalvsvik.

Tävelsås kyrka är en mycket omtyckt bröllopskyrka.

 

Kalender och mer information hittar du HÄR.

Historia

Exakt datering av de ursprungliga delarna i den kyrka som nu står på plats saknas, men bedöms vara från 1400-talet och till sin konstruktion en salkyrka.

Genom åren gjordes många reparationer och förbättringar. 1776 byggdes en första version av läktaren och något senare fick innertaket sin nuvarande välvning. 1780 tillkom de pilastrar (halvpelare) som fortfarande pryder kyrkorummet. Det är belagt att timmer från Tofta kyrka användes vid byggnadsarbetet på kyrkan i Tävelsås.

Den 4 maj 1783 fattades det dramatiska beslutet att lägga ihop Tofta församling med Tävelsås och att Tävelsås kyrka skulle vara den enda i den nya församlingen.

Folkmängden ökade och det blev frågan om att bygga om eller bygga nytt. Det blev ombyggnad enligt ritningar av arkitekten vid Överintendentämbetet F R Ekberg. Långhuset förlängdes med fem meter österut (mot vägen) och därtill lades ett kor kombinerat med tvärskepp. Arbetet med ombyggnaden genomfördes under 1882. På förslag av arkitekt Paul Boberg sattes 1930 två fönster på östra kortväggen igen eftersom biltrafiken på vägen var störande.

This site is protected by wp-copyrightpro.com